När man jobbar tätt ihop i ett mindre företag behöver man ibland utvecklas som team. Vi har denna vecka fördjupat oss i boken Kärnkvaliteter av Daniel D. Ofman. Boken var intressant och har lett till samtal, reflektioner och feedback på varandras beteenden. Jag kan rekommendera den för alla som vill förstå sig själva bättre.
Den handlar om att vi alla har vissa kärnkvaliteter som människor, som när de används rätt blir styrkor och när de används fel blir fallgropar. Alla människor har också utmaningar, eller brister, som är en naturlig konsekvens av våra kvaliteter. Sedan har vi även s.k. ”allergier” – beteenden som stör oss ofantligt mycket och som vi absolut inte skulle vilja förknippas med.
Låt oss säga att jag har en kärnkvalitet som är spontanitet. Jag har lätt för att följa impulser: ”Vi kan väl ha fest i min trädgård nästa helg. Jag fixar dryck och tänder en grill. Ta med några vänner och något till grillen!”
Min fallgrop är att jag kan bli rörig och obetänksam: ”Vad ni ska ta med er? Vad som helst blir bra, det brukar ordna sig!”
En utmaning för mig, kan t ex vara att planera och säkerställa att det jag tänkt verkligen kommer funka: ”Jag gör en lista och mailar ut, så att ni vet vad ni ska ta med. Glöm inte att OSA!”
Och så allergin. Jag avskyr ängslighet eller att folk tar ut farhågor i förväg. ”Det kommer säkert regna då, inte så bra att vara utomhus kanske…. Eller tänk om det blir torka och eldningsförbud”.
Genom att lära sig mer om sina allergier, kan man, istället för att bara avsky vissa beteenden, undersöka vad de säger om en själv. Allergin hänger ihop med den egna utmaning. Vi människor har flera kärn-kvadranter som lär oss om våra utmaningar och våra kvaliteter. Förhoppningsvis kan de hjälpa oss att förstå andra och oss själva mer.
Nu när jag har skrivit detta inlägg, har jag gjort det på ca 5 minuter och har inte ens korrläst det, när jag nu överväger att trycka på PUBLICERA-knappen. Jag ska bromsa mig lite och läsa igenom texten en gång ordentligt först, innan jag lägger upp den för er att läsa. På så sätt antar jag min utmaning, nämligen att säkerställa och vara noggrann. ….
Så nu har jag korr-läst. Det tog fem minuter extra och texten blev faktiskt mer läs-vänlig:-)